Al Manel, un home savi i bo

En aquest dia trist, recupero un escrit del 2008 sobre el Manel; descansa en pau!
Fa anys que vinc col•laborant amb la revista Terrall però és la primera vegada que faig un article sobre un personatge viu; el Manel Giné. Aquí el mot personatge s’hi ajusta plenament, un veritable homenot de la nostra ciutat i comarca.
Què representa per mi el Manel? Bé, de forma succinta intentaré expressar-ho, i sense caure en un reguitzell d’anècdotes que pels seu gran nombre seria impossible voler incloure en un article:
Quant a país, va ser un dels meus primers referents de catalanitat cultural i lingüística. Recordo les excursions amb el Centre (excursionista) on havíem de pagar una pesseta per emprar paraules en castellà i com la defensa de l’ús de la nostra llengua barrejada amb les informacions de les seues vicissituds històriques ens aportava una informació sociolingüística que, lluny d’entendre encara a través de conceptes tècnics (massa jove!!), sí que servia per copsar-la amb plenitud. I tot amanit, amb un recital de dades i anècdotes històriques del país, tant les antigues com les que fluïen de la pròpia experiència del monsieur. Però no és pas una estimació excloent, així el coneixement de la llengua i literatura francesa és fantàstic així com el de la llengua i literatura italiana (recordo ara, disculpeu l’anècdota, quan vaig convidar-lo a acompanyar-me a una sessió sobre la Divina Comèdia de Dant a la universitat, i va xerrar una estona amb el professor italià)
Quant a la història local, qualsevol persona que vulgui conèixer la història de les Borges ha de tenir al Manel com a referència primera i molts cops, lamentablement, única. Amb un estil propi basat en l’escrupolositat del tractament de la informació i el detallisme de Pla s’ha endinsat en temàtiques diverses, microtemes locals que no apareixen enlloc més que en els seus escrits, i ho ha fet posant en valor els propis arxius locals, especialment, el de l’ajuntament. Els camps de coneixement treballats han estat diversos: prehistòria, arqueologia, el món preromà i romà, l’etapa andalusina, els orígens de la població, l’època medieval, la moderna (on la documentació ja és més copiosa), la contemporània (en especial els darrers 140 anys), la recent història ja també viscuda en primera persona, la geografia física i urbana, l’art (en especial el rupestre), etc.; en definitiva un saberut local com no n’hi ha hagut altre. Aquesta inquietud cultural compartida fa fer que ambdós, malgrat la diferència d’edat, coincidíssim en la fundació del Grup d’Estudiosos de les Garrigues (ara rebatejat com a Centre d’Estudis de les Garrigues).
Quant a l’estimació de l’entorn, vaig saber què era l’ecologisme abans de sentir mai la paraula. La importància de no embrutar l’entorn durant les excursions, de veure les malvestats del humans contra l’espai natural, d’aprendre a gaudir de les caminades per terrenys sovint abruptes però exclusius dels viatges a peu, dormir a l’aire lliure i esplaiar-nos amb un ruixat o una nit estelada o una posta o sortida de sol, les primeres excursions amb bicicleta, la Marxa del setembre, anar amb tren pels desplaçaments llargs, interpretar un mapa de nivells o els núvols del cel (plourà?), etc.
Quant a l’humanisme, quan hom viu i conviu amb persones que són bones acaba aprenent de manera indirecta, sense sermons, que cal afrontar les circumstàncies amb rectitud i ordre i fer-ho pensant amb l’interès general; no atabalar-se i estar pendent dels companys que es troben en dificultats per ajudar-los sense més dilació. El Manel és d’aquest.
En definitiva, haver compartit estones i xerrades amb el Manel, haver-lo llegit i haver pogut compartir una bona colla d’inquietuds és un pòsit que no hagués volgut perdre’m mai.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s